Het gliadine effect

Het Gliadine Effect


Vertaald van Dr Davis uit ‘wheat belly’

Gliadine is een eiwit dat voorkomt in tarwegluten. Het is, vanuit een koud wetenschappelijk oogpunt, een fascinerende kwestie, een proteïsch eiwit dat in staat is tot ongelooflijk gevarieerde biologische effecten bij mensen.


Wat weten we over gliadine:

-Gliadine is het meest voorkomende eiwit in tarwe, ingebouwd in glutenpolymeren.

-Gliadine van 2012 verschilt van het gliadine van, laten we zeggen, 1960, door verschillende aminozuren, onderdeel van de genetische transformatie van tarwe geïntroduceerd om de opbrengst per hectare te verhogen.

–Gliadine wordt afgebroken tot een verzameling polypeptiden genaamd exorphinen in het maagdarmkanaal. Exorphinen passeren de bloed-hersenbarrière en binden zich aan opiaatreceptoren om eetlust op te wekken, evenals gedragsveranderingen, zoals gedragsuitbarstingen en onoplettendheid bij kinderen met ADHD en autisme, het horen van stemmen en sociale onthechting bij schizofrenen, en de manie van bipolaire ziekte.

– Mensen die gliadine consumeren, consumeren 400 calorieën meer per dag; mensen die gliadine verwijderen, verminderen de calorie-inname met 400 calorieën per dag.

Overigens zijn antilichamen tegen gliadine in staat om zich te binden aan weefsel van het zenuwstelsel en kunnen ze bijdragen aan immuun-mediate neurologische stoornissen, zoals cerebellaire ataxie en glutenencefalopathie. Gliadine, met name de omegafractie, is ook verantwoordelijk voor allergische reacties, waaronder bakkers astma en de vreemde tarwe-afhankelijke, inspanning-geïnduceerde anafylaxie (WDEIA).)

De hoogrenderende, semi-dwergsoorten van tarwe, uitgevonden in de jaren 1960 en 1970, werden geïntroduceerd bij Noord-Amerikaanse boeren in de late jaren 1970, die het in het volgende decennium adopteerden. In 1985 kweekten vrijwel alle tarweboeren deze hoogproductieve soort. (Kun je het ze kwalijk nemen? De opbrengst per hectare nam ongeveer 10 keer toe, op voorwaarde dat er voldoende stikstofmeststof werd toegepast.)

Wat was het effect van de nieuwe tarwe met zijn nieuwe gliadine-eiwit? Bekijk de grafiek van de CDC van calorie-inname bij Amerikaanse vrouwen:
















Bron: Dr. Stephan Guyenet. Why Do We Overeat? A Neurobiological Perspective.2014. (Data from CDC NHANES surveys and USDA food disappearance data)

 

Het zou een oversimplificatie zijn om de stijging van calorieën strikt toe te schrijven aan de nieuwe gliadine, omdat fructose-glucosestroop uit frisdranken ook heeft bijgedragen, vooral bij jonge mannen.

Maar het patroon is best intrigerend. Introduceer de nieuwe gliadine met potentieel voor het stimuleren van de eetlust 400 calorieën per dag, gevolgd door geleidelijke gewichtstoename, later gevolgd, na een vertraging van een paar jaar om 30,40, 50 of meer kilo gewichtstoename mogelijk te maken, door diabetes.














Natuurlijk is de "officiële" reactie dat het verhoogde calorieverbruik, overgewicht / obesitas en diabetes jouw schuld zijn omdat je een veelvraat bent en je lui bent, chips, koekjes en andere junksnacks eet, samen met gezoete frisdranken terwijl je the Biggest Loser kijkt.

Maar weet je, ik kijk om me heen naar de mensen die ik tegenkom en ik ken bijna niemand ouder dan 20 jaar die in dit plaatje past.